Sziklamászás

Szereted a kihívást? A természetet? A vakítóan fehér sziklát a napsütésben? A jó hangulatot? Akkor itt a helyed köztünk! Hétvégenként, ha az időjárás is engedi kimegyünk a szabadba sziklát mászni.

kaland, sport, sziklamászás

Felszerelést-, beülő, sisak, karabinerek, biztosítókötelet-, szakértelmet, oktatást mi adunk. Te csak hozd a jókedvedet, kitartásodat, bátorságodat, némi enni- és innivalót, hosszú nadrágot, edzőcipőt. Mindezt csomagold egy hátizsákba!

A sziklamászás a kilencvenes évek elején kezdett meglehetősen népszerű sportággá fejlődni Magyarországon. Egyesületünk alapító tagjai is ekkor ismerkedtek meg a sziklamászással és hamar rájöttek, hogy mennyi szépséget kínál ez a sportág. Azon felül, hogy egy jó fizikai erőnlétet biztosít a sportág kedvelőinek, a mentális egyensúly fejlesztésében is szerepet játszik. Az emberi természet, és ösztönök legyőzése gondolunk itt a magasságtól való félelem tériszony legyőzése nem kis feladat. Ez csak sok gyakorlással és a magabiztosság, önismeret erősítésével lehetséges. A sziklamászóknak maximálisan meg kell bízniuk magukban, ismerniük kell képességeiket, fizikai teljesítőképességeik határait. Nem utolsó sorban a sziklamászás jellemzően páros sport. Minden mászónak van egy párja  aki vigyáz a sziklamászó testi épségére, így a felelősségtudat erősödésében is szerepet játszik.

A manapság használatos biztonsági felszerelések, amelyek a sziklamászó biztonságát hivatottak szolgálni, olyan többszörösen túltervezett az emberi testsúly által generált erőhatásoknak többszörösen ellenálló eszközök amik garantálják a sziklamászó teljes biztonságát. Ilyen eszközök a hegymászó kötelek, karabinerek, hevederek, beülők, amelyekkel természetesen sportegyesületünk is rendelkezik.